מבוא
מחלות לב וכלי דם הן גורם מוביל למוות בעולם, ותהליך השינוי המבני בלב (cardiac remodeling) נמצא בליבתן של רוב מחלות אלה. שינוי מבני מתמשך בלב מוביל כמעט תמיד לדיספונקציה שרירית מתקדמת, אי-ספיקת לב ובסופו של דבר למוות. ישנן תרפיות שונות לטיפול בשינוי המבני בלב, אך חשוב לזהות גורמים מסייעים שיכולים לסייע בעדכון התהליך. אחד מהגורמים הללו הוא הכללת מזונות בעלות פוטנציאל קרדיו-מגן בתזונה, כמו מיץ תפוזים. מחקרים הראו כי צריכת מיץ תפוזים קשורה לשינויים מטבוליים מועילים רבים, שעשויים להשפיע על שינוי מבני בלב.
צריכת מיץ תפוזים וגישת המטבולומיקה
מחקרים שונים בגישת מטבולומיקה (ניתוח המטבוליטים בגוף) הראו כי צריכת מיץ תפוזים משנה מספר מטבוליטים ומסלולים מטבוליים בגוף:
- ירידה באציל-קרניטינים בינוניים וארוכי שרשרת ועלייה באציל-קרניטינים קצרים בדם
- הפחתת סמני דלקת וסטרס חמצוני
- שינוי חיובי בהרכב חיידקי המעיים
- שינויים במטבוליטים הקשורים לפוספוליפידים
- שיפור במטבוליזם האנרגטי
מסלולים מטבוליים המושפעים מצריכת מיץ תפוזים
פוספוליפידים ושינויים במטבוליזם האנרגטי
מיץ תפוזים משפיע על פוספוליפידים כמו פוספטידילאתנולאמין (PE) וחומצה פוספטידית ציקלית (CPA). חומרים אלה מפעילים קולטנים מסוג PPAR (PPARα ו-PPARγ) המשפיעים על:
- מטבוליזם של חומצות שומן
- פעילות מיטוכונדריאלית
- הפחתת סטרס חמצוני ודלקת
- שיפור עמידות לאינסולין ודיסליפידמיה
איתות האנדוקנבינואידים
חלק מהחומרים המושפעים מצריכת מיץ תפוזים משתתפים במסלולי איתות של אנדוקנבינואידים, שמשפיעים על:
- תפקוד הלב בבריאות ובמחלה
- ויסות דלקת וסטרס חמצוני
- תהליכי אתרוסקלרוזיס
מיקרוביום המעי ומטבוליזם
מיץ תפוזים משפיע חיובית על מגוון חיידקי המעי ומטבוליזם הקשור אליהם:
- שיפור מגוון החיידקים (אלפא דיברסיטי)
- הפחתת יחס פירמיקוטס/בקטרוידוטה במעי
- הגברת נוכחות אוכלוסיות חיידקים מועילות
- העלאת ייצור חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs)
חומצות אמינו
צריכת מיץ תפוזים הפחיתה רמות של חומצות אמינו מסועפות (ואלין, לאוצין, ואיזולאוצין) שרמות גבוהות שלהן קשורות לגורמי סיכון קרדיומטבוליים.
מסקנות
צריכת מיץ תפוזים הראתה השפעות מבטיחות על מסלולים מטבוליים מרכזיים, כולל מטבוליזם של פוספוליפידים, ויסות אנרגטי, איתות אנדוקנבינואידי, רמות חומצות אמינו, והרכב מיקרוביום המעי. השינויים תורמים לשיפור רגישות לאינסולין, מטבוליזם שומנים, והפחתת דלקת – כולם ממלאים תפקידים חיוניים במניעה או הקלה של שינוי מבני בלב. הממצאים מציעים שמיץ תפוזים יכול לפעול כמודולטור מטבולי, עם השלכות טיפוליות פוטנציאליות למחלות לב וכלי דם.
מקור:
Santos, P.P.d.; Fujimori,A.S.S.; Polegato, B.F.; Okoshi, M.P. The Therapeutic Potential of Orange Juicein Cardiac Remodeling: A Metabolomics Approach. Metabolites 2025, 15, 198. https://doi.org/
10.3390/metabo15030198