סרטן, קנאביס והמיקרוביום

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

הגורמים למחלת הסרטן רבים, כוללים גורמים גנטיים, תורשתיים וסביבתיים. חלק מהמטופלים מדווחים על הופעה של המחלה, לאחר אירוע טראומטי, כמו משבר גירושין, מות אדם קרוב ואף פיטורין. 

כיום יותר ויותר אנשים באוכלוסייה, סובלים ממחלות שונות וגם ילדים ובני נוער חולים במחלות של "מבוגרים" כמו סכרת, תסמונת מטבולית, פרקינסון ודמנציה בגיל צעיר.

תזונה לקויה מובילה להתבגרות ביולוגית מואצת ומגבירה את הסיכון לתחלואה גם במחלות כמו סכרת ויתר לחץ דם אך גם מעלה סיכון לסרטן.

קנאביס מסייע לרבים מחולי סרטן אך קודם כל כמה מלים על התזונה.

כדי למנוע או לטפל בסרטן, חשוב לכלול בתזונה ירקות, בעקר עלים ירוקים שונים אך מומלץ לגוון ולאכול ירקות בכל הצבעים כל יום. ירקות מכילים מינרלים חשובים וגם סיבים. הסיבים הם המזון של החיידקים הטובים במעי. חיידקים אלו מגנים עלינו מפני מחלות ומסייעים לתפקוד הגוף, לייצור ויטמינים ועוד. מעי בריא ומאוזן עשוי לסייע לבריאות הגוף והנפש.

מחקר חדש שנערך על תאומים¹, החוקרים מצאו כי דיאטה ענייה בירקות ופירות ועשירה בבשר אדום, מזון מהיר ומשקאות קלים ממותקים מאיצה את ההתבגרות הביולוגית, אפילו בגילאי הבגרות המוקדמים. החוקרים בחנו את ההשפעה הגנטית על יחסי הגומלין בין הדיאטה והגיל הביולוגי. הממצאים מעידים כי רקע גנטי משותף, (תאומים) אך לא סביבה משותפת בגיל הילדות, מסבירה את הקשר שנצפה בין הדיאטה וההתבגרות בגילאי הבגרות המוקדמת.

מה תפקיד החיידקים בגוף ומה הקשר למחלת הסרטן?

אצל כל אחד מאתנו גדלה אוכלוסייה של חיידקים שונים ולאחרונה מסתבר כי החיידקים משפיעים ומושפעים גם מהקנאביס והמערכת האנדוקנבינואידית. חשוב לדעת כי אוכלוסיית החיידקים בגופנו סובלים יחד אתנו כשאנחנו חולים, כאובים או בסטרס ולכן יש יתרון לצריכה של "חיידקים" ממקורות שונים, בעקר אכילת ירקות ופירות.

כשאנו צורכים מזון חי כמו ירקות מותססים, יוגורט ביו (יוגורט KEFIR) או קפסולה פרוביוטיקה, אנחנו מסייעים לגוון את החיידקים הבריאים והטובים, לסייע לאיזון המערכות בגוף.

מחקר חדש אצל נשים עם סרטן שד מצא כי יש משמעות לאוכלוסיית החיידקים במעי, בטיפול בקנבינואידים, שמן קנאביס².

נשים עם סרטן שד נתקלות בתופעות לוואי מתישות ממגוון הטיפולים בסרטן. קנבינואידים בשימוש נרחב בשל יעילותם לתופעות הלוואי הקשורות לכימותרפיה. למרות שישנן עדויות לכך ששמן קנאביס עשוי לשפר את איכות החיים ולהפחית תסמינים אצל אנשים עם סרטן השד, לא נערכו בעבר ניסויים אקראיים שהעריכו את השפעות הקנאביס בחולות סרטן השד. 

המיקרוביום קריטי לבריאות האדם ולמניעת מחלות, ונתונים מצטברים מצביעים על כך שהוא מושפע ממגוון משתנים חיצוניים, כולל פיטוקנבינואידים מצמח קנאביס ואנדוקנבינואידים המיוצרים בגוף.  לפיכך, נערכו סקירות שיטתיות מקיפות של הספרות

1) כדי לנתח את המיקרוביום בסרטן השד

2) כדי להעריך את ההשפעות של קנבינואידים על המיקרוביוטה האנושית

3) כדי להעריך את ההשפעה של התערבויות אחרות בסרטן שד, כגון מתן פרוביוטיקה, 

4) לשפר את המיקרוביום באמצעות שיטות של DNA, עם אופטימיזציה באמצעות תקני קהילה של חיידקים ופטריות

5) להעריך מיצוי אופטימלי עבור שלושה תקני התייחסות מיקרוביאליים (חיידקים) שהומלצו לאחרונה על ידי NIBSC.

6) לפיתוח ולתמיכה בניסוי קליני אקראי מבוקר פלצבו (RCT) הערכת טיפול בשמן קנאביס בחולות סרטן שד המקבלות כימותרפיה, שהעניק הזדמנות לבדוק את השינויים במיקרוביום של המעי והפה, ציטוקינים, מטבוליטים בצואה, שמקורם בחיידקים וסמנים של טרנסלוקציה של חיידקים למחזור הדם, לפני ואחרי התערבות.

 במחקר, חולות סרטן שד שקיבלו כימותרפיה, מעל גיל 18 שנים, גויסו וחולקו באקראי ל-3 זרועות התערבות שונות של המחקר: שני סוגי שמן קנאביס ושמן קוקוס פלצבו, ונלקחו דגימות דם, צואה ורוק. נאספו בהתחלה ולאחר התערבות של 12 שבועות. 

נתוני הפיילוט, שכללו 10 מטופלים, שימשו לתזה זו. בשל גודל מדגם מוגבל, הניתוח נערך בין 2 קבוצות עיקריות: שמן קנאביס (2 סוגים) לעומת פלצבו. מהסקירה השיטתית של המיקרוביום בסרטן השד, הוא גילה מגוון חיידקים נמוך יותר ודפוסים ייחודיים של המיקרוביוטה של ​​המעי, במיוחד יחס Firmicutes/Bacteroidetes גבוה יותר בחולות סרטן. נצפו מתאמים חיוביים ושליליים כאחד עם מיקרוביוטה (אורלית, מערכת העיכול, צואה ונרתיק) המושפעת משימוש בקנאביס, והתערבויות עם מתווכים דמויי קנבינואידים ואנדוקנבינואידים, תוך הרחבת הקשרים קליניים שונים, כולל חסר קוגניטיבי/דיכאון, זיהום ב-HIV, דלקת/כאב, השמנת יתר ומחלות פה. 

ניתוח של מספר לא מבוטל של מחקרי התערבות לפיהם שימוש בפרוביוטיקה בחולות ושורדות סרטן השד, כולל שימוש פרה-ביוטי משולב, הראה תועלת מסוימת לטיפול מונע ופליאטיבי. 

תזה זו עוסקת בצורך במחקר קליני לבחינה מקיפה של הפעולה של שמן קנאביס על מיקרוביום המעי, בחולות סרטן השד, לאור היעילות של התערבות בקנאביס, כדי לסייע להקל על תופעות הלוואי המתישות של כימותרפיה בחולות סרטן השד.

איזה קנאביס מתאים?

השאלה מה מטרות הטיפול, הניסיון הקודם של המועמד לטיפול בקנאביס וגורמים נוספים שיש לקחת בחשבון.

מגוון מוצרים בריכוזים שונים, בהתאם להוראות משרד הבריאות. חלקם בריכוז גבוה של THC או CBD או מאוזן.

מטופלים בקנאביס למניעת תופעות לוואי של כימותרפיה בדרך כלל יעדיפו מוצרים באופי "סאטיבה", אשר עשוי לסייע במניעת בחילות והקאות, לשפר תיאבון ומצב הרוח.

מומלץ לנסות גם מוצרים עשירים בקנבידיול, CBD, כאשר הוא נותן מענה גם להורדת דלקת בגוף, להקלה בכאב עצבי (תופעת לוואי ידועה של כימותרפיה) ולשיפור איכות החיים.

במידה ויש צורך לשפר את איכות השינה, מומלץ לבחור מוצר בעל אופי מרגיע ומרדים, מה שמתוייג כאופיי "אינדיקה". מוצרים שיהיו עשירים בטרפן בשם מירסן, יחד עם טרפנים נוספים אשר עשויים לאפשר שינה איכותית.

מומלץ להתייעץ עם אחות קנאביס כדי להתאים את הטיפול באופן אישי בהתאם לציפיות והצרכים של המטופל או המטופלת בקנאביס. תוכנית טיפול מותאמת אישית מסייעת להצלחה בטיפול ובמינימום , אם בכלל, תופעות לוואי.

בהתאם לציפיות ויעדי הטיפול, קיימת אפשרות לבחור בין דרכי הצריכה והמוצרים בבית המרקחת. 

חשוב לזכור כי קיים הבדל בין דרכי הצריכה של קנאביס. שאיפה  תשפיע מהר, תוך דקות ולשמן תת לשוני  ייקח יותר זמן, בין שעה לשעתיים לתחילת ההשפעה וגם משך ההשפעה  ארוך יותר. 

כדאי לקבל ייעוץ אישי ולהתאים את הטיפול בקנאביס לציפיות ויעדי הטיפול.

 

מומלץ להקשיב לסרטונים

הסבר על דרכי צריכה  קנאביס לחץ כאן

הכנת תפרחת קנאביס לאידוי לחץ כאן

איך שואפים קנאביס במכשיר אידוי  (ופורייזר) לחץ כאן

נטילת שמן תת לשוני לחץ כאן

מידתיות בקנאביס לחץ כאן  

הרבה בריאות לכולם!

 

_______________________________________________

¹Suboptimal dietary patterns are associated with accelerated biological aging in young adulthood: A study with twins. Ravi, Suvi et al. Cli Nutrition, Volume 45, 10 – 21

²Soe Thu, May. (2024) PROFILING THE MICROBIOME IN BREAST CANCER PATIENTS BEFORE AND AFTER TREATMENT WITH CANNABIS OIL. PhD thesis, University of Liverpool

לפרטים נוספים כתבו לנו

דילוג לתוכן