על קנאביס וירידה במשקל

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

מה גורם לזן קנאביס מסויים לפעול בצורה מסויימת , בצורה שונה מזן אחר?

בצמח ישנם מרכיבים משלוש קבוצות של חומרים , קנבינואידים, טרפנים ופלבונואידים.

מדובר בצמח שיש בו תכונות מאד מיוחדות, והוא משפיע לעתים בצורה שונה על אנשים שונים.

קחו למשל את הדוגמא של ירידה במשקל, קנאביס כידוע גורם לתופעה של מאנצ'יז, כלומר, רצון לנשנש ולאכול. רבים מהמטופלים צורכים את הקנאביס בדיוק מסיבה זו, בשל ירידה בתיאבון, ירידה במשקל. מטופלים אלו מצפים לעלות במשקל, אך יחד עם זאת קיימים זנים שדווקא מסייעים לירידה במשקל.  מסתבר כי יש פיטוקנבינואיד בשם THCV שמדכא תיאבון ומסייע בירידה במשקל. מומלץ אפילו לצרוך במינונים קטנים, מה שנקרא מיקו דוזינג microdosing. גם THC וגם THCV משפיעים על התיאבון וחילוף החומרים1.  THC מעודד תיאבון ו THCV מווסת תיאבון. בעוד ש- THC ידוע כתרכובת ממסטלת, ניתן לצרוך THCV ללא ההשפעות ממסטלות הנפוצות לתרכובות פסיכואקטיביות5. THCV נוגד, או מקטין, את פעילות קולטן CB1 במינונים קטנים יחסית תוך הפעלתו במינונים גבוהים יותר. עדויות מצביעות על כך שמשתמשי קנאביס נוטים פחות להיות בעלי עודף משקל או השמנת יתר. החוקרים משערים כי ירידה בהפעלת קולטן CB1 מובילה למשקל בריא יותר2

אם אתם מחפשים לאכול פחות ולדכא את התיאבון, אז THCV הוא הקנבינואיד שאתם מחפשים. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Cannabis Research בחן את ההשפעה של  THCV על התיאבון במכרסמים ומצא כי הקנבינואיד THCV הוריד את התיאבון, הגביר את השובע ואת חילוף החומרים האנרגטי5. מחקר אחר שפורסם ב- Diabetes Care מצא כי בהשוואה לפלצבו, THCV הפחית באופן משמעותי את הגלוקוז בצום בפלזמה4. ירידה בגלוקוז בפלזמה בצום משמעותית לשליטה בסוכרת מסוג 2 בחולים. באותו מחקר נמצא כי הקנבינואיד  THCV נסבל היטב; לא היו השפעות שליליות משמעותיות של צריכת THCV. חוקרים בדקו נוכחות THCV במעל 157 צמחי קנאביס ברחבי העולם. המחקר פורסם בכתב העת American Journal of Botany. הם מצאו כי תכולת ה- THCV הגבוהה ביותר מצויה בצמחי קנאביס שמקורם בדרום אפריקה, הודו, נפאל וחלקים ממזרח אסיה6. הריכוז הגבוה ביותר של THCV בגביע הקנאביס של המגזין  High Time Times בסיאטל ארה"ב בשנת 2014 היה Durban Poison. סאטיבה  מדרום אפריקה, מהעיר דרבן. ניתן לקרוא עוד על זני קנאביס באתר LEAFLY.

חשוב לזכור שלא כל זני הקנאביס מכילים THCV, לכן בחירה נכונה חשובה, במיוחד אם מתחילים לצרוך קנאביס במטרה לרדת במשקל ולדיכוי תיאבון. מחקר שנערך בשנת 2013 עם למעלה מ -4,000 משתתפים הראה כי שימוש בקנאביס קשור בהיקפי מותניים קטנים יותר, ומשתמשי המריחואנה הנוכחיים הראו רמות נמוכות יותר של אינסולין בצום. במחקר, הם הסבירו כי מחקרים אפידמיולוגיים מצאו שיעורי שכיחות נמוכים יותר של השמנת יתר וסוכרת בקרב משתמשי מריחואנה בהשוואה לאנשים שמעולם לא השתמשו במריחואנה1. מחקרים הראו גם שמשתמשים במריחואנה יכולים להיות בעלי BMI נמוך יותר מאשר לא משתמשים. זה מצביע על כך שיש קשר בין קנבינואידים (THC, THCV, CBD וכו ') ובין התהליך המטבולי ההיקפי.

במחקר אחר מצאו כי קנאביס יכול להפוך את ההשפעה של התזונה האמריקאית המודרנית, שנעשית על ידי הפחתת ההשפעות של יחס גבוה של חומצות שומן אומגה 6 / אומגה 3 על אנדוקנבינואיד.  חוסר איזון אנדוקנבינואידי מוביל להתפתחות השמנת יתר והפרעות מטבוליות2. השמנת יתר כמעט שולשה בעשור האחרון וזהו גורם סיכון דומיננטי לפתח סוכרת מסוג 2 3. כיוון ש THC מגרה תיאבון ומעודד ייצור שומן בגוף (אדיפוגנזה), הוא יכול לקדם עלייה במשקל ובכך להגדיל את הסיכונים לפתח סוכרת. עם זאת, חשוב לציין כי אין מספיק מחקרים כדי לומר זאת בוודאות. למרבה המזל, THCV נוגד חלק מההשפעות של THC. במילים אחרות, בעוד ש- THC עשוי להגביר את הסיכון, אם כי לא באופן משמעותי, ה- THCV מקטין את הסיכונים הקשורים לעלייה במשקל, כגון סוכרת, על ידי דיכוי התיאבון. 

ניתן לסכם תוצאות שני שאלונים שבוצעו בארה"ב:

  • שימוש בקנאביס קשור ל- BMI נמוך יותר.
  • למשתמשי קנאביס בדרך כלל מותניים קטנים יותר.
  • THC מגרה תיאבון בעוד THCV מדכא תיאבון.
  • אלו שנמצאים בסיכון להשמנה יפיקו תועלת מרובה מדיכוי התיאבון, ואילו חולים הזקוקים לעלייה במשקל ירוויחו בצורה הטובה ביותר מגירוי תיאבון, כמו חולי סרטן.
  • יש צורך במחקר נוסף כדי להבין טוב יותר את האינטראקציות שלו.
  • לצרכני הקנאביס יש רמות נמוכות יותר של אינסולין בצום והם נמצאים בסיכון מופחת משמעותית לסוכרת.
  • צרכני קנאביס, במיוחד משתמשים כרוניים, ידועים לשמצה בהגדלת צריכת המזון שלהם תוך שהם עולים במשקל באופן מועט בהשוואה לכמות שהם אוכלים.

טיפים להתמודדות יעילה עם תופעת המאנצ'יז:

צריכת זני קנאביס עשירים ב THCV (בארץ קצת קשה לנו לדעת כיון שאין עדיין מידע על האריזות מעבר ל THC, CBD, CBN. גם אם האדם שבע, לעתים מופעלת תגובת רעב לצריכת זנים מסויימים9 של קנאביס ואז מתחיל רצון לנשנש.  אז אם אתם מתקשים למצוא זנים עשירים ב THCV הנה כמה טיפים:

  • במקום לנשנש סוכרים כמו שוקולד לנשנש פירות או אפילו סלרי, שעשירים בסיבים.
  • במקום לחם, בחרו בדגנים מלאים או בחטיפי דגנים מלאים.
  • במקום חטיפים מלוחים לנשנש אגוזים או זרעים, רצוי ללא מלח.
  • שתו הרבה מים.
  • החליפו משקאות מוגזים מותקים בחליטות צמחים ללא סוכר.
  • אל תקנו ג'אנק פוד, כך שלא יהיה לכם פיתוי.
  • לאכול לאט להינות ממה שאתה טועמים. זה יעזור להימנע מאכילת יתר.
  • והכי חשוב: הכן. הכינו חטיפים ואוכל בריאים לפני שאתם צורכים קנאביס. 
  • נסו לערוך שינויים בבחירת החטיפים והארוחות.

רשימת מקורות:

  1. Penner, E. A., Buettner, H., & Mittleman, M. A. (2013). The Impact of Marijuana Use on Glucose, Insulin, and Insulin Resistance among US Adults. The American Journal of Medicine, 126(7), 583-589.
  2. Clark, T. M., Jones, J. M., Hall, A. G., Tabne, S. A., & Kmiet, R. L. (2018, December 27). Reduced Body Mass Index and Obesity Rates in Cannabis Users. Retrieved February 23, 2021, from .
  3. (2017, January 12). The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State of Evidence and Recommendations for Research. The National Academies of Sciences.
  4. Jadoon, K. A., Ratcliffe, S. H., Barrett, D. A., Thomas, E., Stott, C., Bell, J. D., Tan, G. D. (2016). Efficacy and Safety of Cannabidiol and Tetrahydrocannabivarin on Glycemic and Lipid Parameters in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Pilot Study. Diabetes Cares, 39(10), 1777-1786.
  5. Abioye, A., Ayodele, O., Marinkovic, A., Patidar, R., Akinwekomi, A., & Sanyaolu, A. (2020). Δ9-Tetrahydrocannabivarin (THCV): A commentary on potential therapeutic benefit for the management of obesity and diabetes. Journal of Cannabis Research.
  6. Hillig, K. W., & Mahlberg, P. G. (2004). A chemotaxonomic analysis of cannabinoid variation in Cannabis (Cannabaceae). American Journal of Botany, 966-975. 
  7. Sansone, R. A., & Sansone, L. A. (2014). Marijuana and Body Weight. Innovations in Clinical Neuroscience, 11(7-8), 50-54. 
  8. Strat, Y. L., & Foll, B. L. (2011). Obesity and Cannabis Use: Results From 2 Representative National Surveys. American Journal of Epidemiology, 174(8), 929-933. .
  9. Peart, K. N. (2015, February 18). Mulling the marijuana munchies: How the brain flips the hunger switch. Retrieved February 23, 2021.

Gannon, M., Nuttall, F., Lane, J., Fang, S., Gupta, V., & Sandhofer, C. (1996). Effect of 24 hours of starvation on plasma glucose and insulin concentrations in subjects with untreated non-insulin-dependent diabetes mellitus. Metabolism, 45(4), 492-497.

לפרטים נוספים כתבו לנו

דילוג לתוכן