נשים יקרות, הידעתן שרמות אסטרוגן קשורות באופן ישיר לרמות אנדוקנבינואידים?
תקופת גיל המעבר, מנופאוזה, היא תקופה בה חווה האשה שינויים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים.
קנאביס מטפל בשינויים במצב הרוח- מרגיע ומשפר את מצב הרוח אבל מסתבר שטיפול בקנאביס הוא גם חלופה אופטימלית עבור נשים שלא יכולות לקחת תחליפי אסטרוגן בשל היסטוריה של סרטן השד או השחלות או מחלת לב, או בכלל לנשים בגיל המעבר. תחליפי אסטרוגן קשורים בסיכון מוגבר להתקף לב, קרישי דם, אבני מרה, שבץ, סרטן השד ואפילו מחלת אלצהיימר.
אובדן עצם (אוסטאופורוזיס) הוא אחת הסיבות העיקריות שרופאים רושמים תרופות תחליפי אסטרוגן, אך קנאביס יכול להיות חלופה מצוינת כיון שגם מסייע בעצירת אובדן עצם, ע"י עידוד תאים בוני עצם ועיכוב תאים הורסי עצם וגם מטפל בתסמיני גיל המעבר. קנאביס, במיוחד הקנבינואידים CBG, CBD, CBC ו THCV.
נשים אשר אינן יכולות להשתמש בתחליפי אסטרוגן בשל סיכון לסרטן שד או בעיות רפואיות אחרות מקבלות תרופות מרשם לא הורמונליות, כולל מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין, כמו אפקסור' פרוזק או גאבפנטין, תרופה המשמשת בעיקר לטיפול בהתקפים אפילפטיים. קנאביס יכול להיות מותנה עבור כל התרופות הללו כדי לטפל בהצלחה הסימפטומים תוך הפחתת תופעות לוואי רבות ולא רצויות של תרופות מרשם אלה (כולל עלייה במשקל, מצוקה במערכת העיכול וירידה בתפקוד מיני). קנאביס יכול להגביר את הרמות של סרוטונין ולווסת את טמפרטורת הגוף, דבר אשר יכול להפחית את גלי החום והחרדה שקיימים בגיל המעבר.
המערכת האנדוקנבינואידית בגיל המעבר:
כנראה שהירידה בכמות האנדוקנבינואידים עשויה להיות הגורם לחלק מהתסמינים השליליים שמקושרים עם גיל המעבר. דבר זה לא מפתיע כל וכלל, כיון שרמות האסטרוגן קשורות לרמות אנדוקנבינואידים, ושניהם מגיעים לרמת שיא בביוץ, דבר שאינו מתרחש אצל נשים בגיל המעבר. חומצת שומן (FAAH), האנזים המפרק את רמות האנדוקאנאבינואיד אננדמיד, המקביל ל THC , מווסת על ידי אסטרוגן. למעשה, הפעלת קולטני אסטרוגן וקולטני קנבינואידים על אותם תאים, בו זמנית,לעתים קרובות מייצרת השפעות גדולות יותר (סינרגיזם) מאשר של שניהם בעצמם.
המערכת האנדוקנבינואידית, כולל הקולטנים CB1 ו- CB2 והאנדוקנבינואיד אננדמייד, קיימת בשחלות ואחראית על הבשלת הביצית. חסר אנדוקנבינואידי ככל הנראה הינו גורם להפסקה מוקדמת של המחזור החודשי ותחילתו של גיל המעבר.
אסטרוגן מגייס את המערכת האנדוקנבינואידית ובפעילותו במוח מפחית חרדה ודיכאון. בגיל המעבר פחות אסטרוגן ולכן מערכת האנדוקנבינואידית פחות פעילה וכתוצאה מכך קיימת ירידה במצב הרוח וביכולת להגיב ללחץ.
המערכת האנדוקנבינואידית ורצפטורים מסוג CB2 נמצאת על תאים אוסטאובלסטים בעצמות.
נשים מגיבות יותר טוב להשפעה משככת הכאב של הקנאביס ושל THC כאשר רמות האסטרוגן נמצאות ברמה הגבוהה ביותר שלהן. אצל נשים אחרי גיל המעבר הן בעלות רמות נמוכות של אסטרוגן, והן פחות מגיבות ל- THC ודורשות מינון גבוה יותר מאשר נשים לפני גיל המעבר כדי להשיג את אותה הקלה בכאב, והן צפויות להיות קרובות יותר לגברים בתגובתן לקנאביס. נשים לפני גיל המעבר מפתחות סבילות ל- THC במהירות, ועשויות להיות חשופות יותר לתופעות לוואי שליליות של קנאביס כגון פרנויה או חרדה. נשים לאחר גיל המעבר יכולות להישאר על מינון יציב של THC או קנאביס לטווח הארוך, ועשויות להיות פחות תופעות של חרדה או פרנויה מקנאביס.