מהחממה לארון התרופות

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

מה הופך את צמח הקנאביס לצמח מרפא?

בקנאביס קיימות שלוש קבוצות חומרים עיקריותקנבינואידים טרפנים ופלבנואידים
קנבינואידים- פועלים על המערכת האנדוקנבינואידית בגופנו ותומכים במערכת החיסון
פלבנואידים- מקנים את הצבע לתפרחת ולהם גם סגולות רפואיות רבות 
טרפנים–  נותנים את הטעם והריח וגם להם סגולות רפואיות 
בכך מסייע קנאביס לשיכוך כאבים, נוגדי חרדה, נוגדי בחילה וחיזוק העצמות והמערכת המערכת החיסונית
קיימת חשיבות רבה לשימוש בתפרחת כמו שהיא או מיצוי מהצמח וכך מתקבלת תרופה למגוון מצבים חולי.
אפקט הפמליה  Entourage  Effectמתאר את הפעולה היעילה של שילוב החומרים יחדיו:

אפקט הפמליה Entourage Effect

מתאר את השפעת כל מרכיבי הצמח יחדיו כהשפעה טובה יותר מאשר ההשפעה של כל אחד הרכיבים לבדו. מסיבה זו יעיל יותר לצרוך את הצמח כמו שהוא ולא גלולה המכילה רק אחד הרכיבים שבו.

בתמונה: טריכומות- בהן נמצא הריכוז הגבוה של החומרים הפעילים

צמח הקנאביס

בקנאביס מעל חמש מאות חומרים פעילים הנחלקים לשלוש קבוצות חומרים:

קנבנואידים, טרפנים ופלבנואידים.

קנבינואידים: ידועים כ 160 קנבינואידים.  בצמח הטרי הקנבינואידים בצורת חומצות וללא השפעה פסיכואקטיבית.  לאחר חימום (דהקרבוקסילציה על ידי עישון, אידוי או הכנת מיצוי בחימום) עוברים הקנבינואידים שינוי מהמצב החומצי  למצב הלא חומצי. למשל THCA הופך ל THC, CBDA הופך ל CBD. כל קנבינואיד מתפרק בטמפרטורה מסוימת.  צמח שעובר יישון-מזדקן-צבע הטריכומות משתנה משקוף לגוון חום בהיר, הוא  מפרק יותר  קנבינואידים והשפעתו שונה  מצמח טרי. המיוחד בקנבינואידים על פני חומרים פרמקולוגיים צמחיים אחרים, הוא שבדומה לאופיום, הם נקלטים בגופנו על ידי קולטנים שנועדו לקלוט חומרים הדומים לקנבינואידים שבקנאביס, חומרים המיוצרים בגופנו ונקראים אנדוקנבינואידים.

טרפנים: הטרפנים הם הסיבה לניחוחות הייחודיים שיש לפרחי הקנאביס ומזכירים לעיתים ניחוחות של מנגו, לימון, שוקולד וכו'. הם גם אלו שנותנים את הריח המיוחד לאקליפטוס, את הטעם המעקצץ לקינמון ולג'ינג'ר. יש להם סגולות רפואיות גם כשהם בכמות קטנה.שיכוך כאבים, נוגדי חרדה, נוגדי בחילה וחיזוק העצמות והמערכת המערכת החיסונית. קיימת חשיבות רבה לשימוש בתפרחת כמו שהיא או מיצוי מהצמח וכך מתקבלת תרופה למגוון מצבים חולי. קנאביס איכותי מכיל כמות נכבדה של טרפן בשם "בטא קריופילן" שמאד יעיל בטיפול בכאבים, דלקות, טרשת עורקים ובריחת סידן. בטא קריופילן הוא טרפן מיוחד המתנהג כמו קנבינואיד כיון שמפעיל קולטן קנאבינואיד מסוג CB2. כשתהליך ביולוגי זה מתרחש הוא מרגיע את המערכת החיסונית, מעלה את צפיפות העצם ומשכך כאבים – כל זאת ללא השפעה פסיכואקטיבית (High) וללא פגיעה במערכת העצבים המרכזית.

פלבנואידים: הפלבונואידים מתבטאים בעקר כפיגמנט צהוב (Flavus – צהוב בלטינית) המסייע במשיכת חרקים מאביקים, אך מופיעים גם כפיגמנטים כחולים וסגולים המסייעים לצמח בקליטת אורכי גל מסוימים של האור. פלבנואידים מקנים את הצבע לתפרחת ומגנים על הצמח מקרינה אולטרה סגולה, אך להם גם סגולות רפואיות רבות אשר פחות נחקרו והמידע עליהם מועט. ישנם למעלה מ-5,000 פלבונואידים שונים בצמחי מאכל, ירקות ופירות והם ידועים במיוחד בתכונות האנטי אוקסידנטיות ונוגדות הדלקת שלהם. הפלבונואידים שבקנאביס טרם נחקרו מספיק והמידע עליהם מועט.

​ שלא כמו תרופות מסורתיות רבות אחרות, קנאביס אינו סטנדרטי כיון שיש לו השפעות שונות על מי שצורך אותו. מדוע שני סוגים שונים של קנאביס יכולים לתת שתי חוויות שונות?

אחד המשתנים הראשונים הוא דרך הצריכה. אם בעישון, ניתן לחוש את האפקט בתוך דקות. אם באכילה, ההשפעה יכולה לקחת יותר משעה ועשויה להימשך עוד כמה שעות.

גורם נוסף בקנאביס הוא הסוג. ניתן להבחין בגדול בין שני סוגים של הצמח ובן כלאיים של השניים. שני הצמחים, בעוד שניהם נחשבים לקנאביס, נראים אחרת לגמרי. לסאטיבה מבנה עלים  רזה, גבעולים גבוהים. קנאביס אינדיקה, לעומת זאת, גובהו נמוך יותר ובעל עלים רחבים יותר מאשר קנאביס סאטיבה.

משתמשים מדווחים לעתים קרובות על הבדלים בהשפעה תוך שימוש בשני הסוגים: קנאביס סאטיבה הוא בעל ראש אנרגטי ואופורי גבוה יותר, בעוד שבשימוש בקנביס אינדיקה  יש יותר "באז גוף".

הסיבה לכך עדיין אינה ידועה, בעיקר משום שהמחקר למריחואנה עדיין בחיתוליו הודות להגבלות הפדרליות בארצות הברית,  אשר עדיין מסווגות את הקנאביס כסם ממכר ללא השפעה רפואית.

THC המרכיב הפעיל היחיד בקנאביס הגורם לתחושת ה"היי" אולי יכול היה להסביר את ההבדל, אך גם הוא לא יכול להסביר את ההבדל בין הזנים כיון שבשני הזנים יש לעתים רמות גבוהות של THC. אחת ההשערות של המדענים היא האינטראקציה של THC עם תרכובות כימיות אחרות כמו הטרפנים והקנבינואידים, שיכולה לייצר את ההשפעות השונות, אינטראקציה זו ידועה בשם "אפקט הפמליה".

אפקט הפמליה Entourage Effect מתאר את השפעת כל מרכיבי הצמח יחדיו כהשפעה טובה יותר מאשר ההשפעה של כל אחד הרכיבים לבדו. מסיבה זו יעיל יותר לצרוך את הצמח כמו שהוא ולא גלולה המכילה רק אחד הרכיבים שבו.

לפרטים נוספים כתבו לנו

דילוג לתוכן