העור מכיל את כל האלמנטים של המערכת האנדוקנבינואידית, הרצפטורים, אנדוקנבינואידים והאנזימים הדרושים לסינטזה ומטבוליזם של הקנאביס (אנדוקנבינואידים AEA , 2-AG ורצפטורים CB1 , CB2 TRPV-1). מרכיבים אלו חשובים בויסות העור, שליטה בצמיחת שכבת האפידרמיס, הישרדות התאים, תגובות מערכת החיסון ותגובות דלקתיות, העברת גירויים חושיים למערכת העצבים, גרד וכאב, וגם סינטזה של שומנים.
מעט מאד מחקרים בתחום הקנבינואידים ומערכת העור ולמרות זאת ראיות גוברות לפוטנציאל של טיפול באמצעות קנאביס למחלות עור המאופיינות בדלקות ופיברוזיס כמו פסוריאזיס, סקלרודרמה ואטופיק דרמטיטיס.
פסוריאזיס היא מחלת עור בה יש התפשטות יתר של קרטינוציטים הנובעת מחדירות יתר של תאי Tונויטרופילים ממערכת החיסון. קיימת הפעלת יתר של תאים דנדריטים ומאקרופגים. הפתוגנזה לא מובנת במלואה, אך ידוע כי קיימת בעיה בויסות תאי העור ובמיוחד בתאי ה- TH1 ו- TH17. האפשרויות הטיפוליות של קנבינואידים הפועלים באמצעות רצפטורים מסוג CB2 ובאמצעות מנגנונים שאינם תלויים בקולטני קנבינואידים קלאסיים הם רחבים מאוד בהתחשב בתפקידם בוויסות לימפוציטים Th1 ו- TH17.
פסוריאזיס מהווה נטל כבד, על החולים במחלה זו. הטפול הרפואי כיום מוגבל מאד ביעילותו, והטיפולים היעילים מלווים בתופעות לוואי ידועות. בנוסף, הנטל הכלכלי על החולים עצום ככל שתוחלת החיים עולה. לחולים קיימת ירידה בדימוי הגוף וכתוצאה מכך תופעות כמו ירידה במצב הרוח, דיכאון וירידה בפעילויות חברתיות. הרציונל לשימוש בקנאביס ו/או בתכשירים מבוססי קנבינואידים בחולי פסוריאזיס מבוסס על ראיות אמפיריות שנאספו במשך השנים האחרונות. נמצא שיפור משמעותי בחומרת המחלה באזורים שטופלו (גפיים עליונות ותחתונות וקרקפת). CBD חומר יעיל ללא השפעות פסיכוטרופיות יעיל לטיפול בבעיות עור כמו פסוריאזיס בשילוב עם אחוזי קטנים של THC וחומרים נוספים בתפרחת הקנאביס (אפקט הפמלייה) סיכוי טוב להשגת הקלה ושיפור במצב העור. קיימת חשיבות לשלב את הקנאביס כטיפול סיסטמי ומקומי- בצורת מריחת האזורים הנגועים בחמאת קנאביס על בסיס שמן קוקוס למשל.
בתמונה הבאה: לאחר 9 ימי טיפול בשמן קנאביס בהשוואה לטיפול בתרופה כמותרפית MTX כאשר תחת טיפול בקנאביס ללא תופעות לוואי ותחת טיפול כימי ב MTX היו תופעות לואי רבות חום, שלשולים, פגיעה בתפקודי כבד וסיכון לזיהומים נרכשים עקב ירידה במערכת החיסון של הגוף.
[1] Derakhshan, N. Kazemi, M. Cannabis for Refractory Psoriasis—High Hopes for a Novel Treatment and a Literature Review. Current Clinical Pharmacology, Vol. 11, Number 2, May 2016, pp. 146-147(2).